Günümüzde teknoloji bu kadar hızlı gelişirken, rekabetin çok yüksek olduğu özel eğitim sektöründe kurumlar teknolojiyi ne kadar kullanıyor?
Hızlı bir inceleme yaptığımızda en çok teknolojik yatırımı reklama yapıyorlar. Çünkü hızlı geri dönüş sağlanıyor ve para kazandırıyor. Sosyal medya platformları ve arama motorlarına ödenen yüklü reklam bedellerinden bahsediyorum tabiki.
İkinci sırada kurumların internet siteleri. Türkiye'deki ortalama 25.000 özel eğitim kurumundan belki 100 tanesinin elle tutulur doğru düzgün para harcanmış bir internet sitesi var. Neden? çünkü direk olarak para kazandırmayan bir yatırım olarak görülüyor. Halbuki tam tersi artık x kuşağı kıyafet aldığı bir mağazanın vitrinine bakar gibi, eğitim alacağı kurumun vitrinine yani internet sitesine bakıyor. Hal böyle olunca vitrinin önüne kadar gelip ürünlerini inceleyen müşterileri elinin tersiyle geri iten kurumlar var..
Sonraki teknolojik yatırım bilgisayarlar ve teknik donanım. Bu da vasatın altında..
Peki kurs yazılımı?
Özel eğitim kurumunu yani kursunu yönetmek için bir kurs otomasyonu ya da kurs yazılımı kullanan işletme sayısına baktığımızda sonuç çok şaşırtıcı.
2014 yılındayız ancak hiç bir yazılım kullanmayan hala kağıt kalemle kayıt yapan kurumlar var.
Excel veya google docs kullanan el yordamı ile denetlenen kurumların sayısı hiç de azımsanacak kadar değil.
Ve durumun ciddiyetinin farkında olup belirli maliyetlere katlanarak doğru düzgün bir kurs yönetim yazılımı kullananların sayısı ise çok çok az.
Nedense kurum yöneticileri elle tutulur bir meta olmadığı ve direk para kazandırmadığı için kurs yazılımlarına harcanan parayı boşa harcanmış kabul ediyor.
Oysaki bir durup düşündüğümüzde; eğitim yönetim yazılımlarının kendilerini ne kadar para kaybetmekten kurtardığını farkedecekler. Gözden kaçan ve fazladan eğitim verilen öğrencilerin maliyetlerini, fazla işlenen öğretmen puantajları için ödenen paraları, verimliliği ölçemediğiniz için artan maliyetleri, yapılan aramaların verimlerini analiz edemediğiniz için yaşadığınız kayıpları ve en önemlisi hangi reklam mecrasından daha fazla gelir elde ettiğinizi analiz edemediğiniz için yaptığınız yanlış yatırım maliyetlerini bir hesap edin lütfen.
Sonrasında tüm bunları işletmenizin artı hanesine yazdıktan sonra, rakiplerinizin sizin arkadanızdan ancak seyredebileceklerini hayal edin.
O zaman neden teknolojiye yatırım yapmanız gerektiğini anlayacaksınız.